6 tips voor een eco-friendly woonkamer
Steeds meer mensen kiezen bewust voor een duurzamere levensstijl, en de interieurwereld blijft daarbij gelukkig niet achter. Een duurzaam interieur draait niet alleen om het kiezen van meubels die gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen, maar ook om slimme keuzes die bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk én een gezondere, verantwoorde leefomgeving. Gelukkig omarmen steeds meer interieurmerken duurzaamheid, en dankzij de vele certificaten en keurmerken wordt het eenvoudiger om bewuste keuzes te maken. Of je nu op zoek bent naar een tv-meubel of je zithoek een complete make-over wilt geven: wij geven je zes praktische tips om een stijlvolle, comfortabele én eco-vriendelijke woonkamer te creëren.
Tip 1: Kies bewust voor duurzame materialen
Bij het inrichten van je woonkamer kun je bewuste keuzes maken door te kiezen voor duurzame materialen. Denk bijvoorbeeld aan salontafels gemaakt van kurk, bamboe tv meubels of een fauteuil van wol of biologisch katoen. Deze materialen zijn niet alleen snel hernieuwbaar, maar belasten ook minder het milieu tijdens de productie. Let daarbij ook op keurmerken zoals het FSC-keurmerk voor hout en het GOTS-label voor textiel, die aantonen dat producten op een duurzame en verantwoorde manier zijn vervaardigd. Bolia gebruikt bijvoorbeeld enkel nog hout dat FSC-gecertificeerd is. Dit betekent dat het hout afkomstig is van verantwoorde en legale bosbouw, waardoor de biodiversiteit wordt beschermd in de bossen waar het hout vandaan komt. Zo ben je bijvoorbeeld zeker dat je met een houten TV-meubel van Bolia een duurzame keuze maakt. Een andere optie is om voor gerecyclede materialen te kiezen. De textieldeurtjes van de Umage Treasures dressoirs en TV-meubels zijn gemaakt van 100% gerecycled textiel. Door gebruik te maken van gerecycled hout, metaal, glas en kunststof krijgen materialen een tweede leven. Dit vermindert afval en verkleint onze afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen.
Tip 3: Kies voor sociaal verantwoorde producten
Duurzaamheid gaat niet alleen over het beschermen van de planeet, maar ook over het bevorderen van eerlijke arbeidsomstandigheden wereldwijd. Wanneer je je zithoek inricht, kun je bewust kiezen voor merken die zich inzetten voor sociale verantwoordelijkheid. Merken zoals Bolia en Ferm Living maken deel uit van het Amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative), een organisatie die bedrijven ondersteunt bij het verbeteren van hun toeleveringsketens. Door dit initiatief wordt ervoor gezorgd dat werknemers wereldwijd werken in veilige omstandigheden en eerlijke lonen ontvangen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een TV meubel of bankstel van deze merken, kies je niet alleen voor stijlvolle en duurzame meubels, maar ook voor items die ethisch zijn geproduceerd. Zo kun je erop vertrouwen dat de mensen die deze meubels maken, op een verantwoorde en eerlijke manier worden behandeld.
Tip 4: Let op duurzame transportopties
Het transport van meubels heeft vaak een flinke ecologische voetafdruk. Door lokaal te produceren, kunnen merken hun transportafstanden verkorten en daarmee de CO₂-uitstoot verminderen. Zo laat FEST Amsterdam de meeste van haar meubels in Europa produceren, met een groot deel zelfs in Nederland. Dit verkort niet alleen de keten, maar minimaliseert ook de uitstoot. Een andere manier om de impact van transport te verminderen, is met flat-pack meubels. De flat-packed meubels van Bolia, bijvoorbeeld, zijn zo ontworpen dat ze volledig gedemonteerd verzonden worden. Hierdoor wordt de ruimte tijdens het transport optimaal benut en de CO2-uitstoot wordt verminderd. Daarnaast maken sommige merken gebruik van innovatieve initiatieven om hun transport verder te verduurzamen. Het Maersk ECO Delivery-label stelt bijvoorbeeld merken zoals HAY in staat hun meubels te transporteren met een lagere CO₂-uitstoot, dankzij het gebruik van biobrandstoffen en koolstofneutrale oplossingen.
Tip 2: Onderzoek het productieproces
Het productieproces van meubels speelt een grote rol bij het creëren van een eco-friendly woonkamer. Steeds meer merken zetten zich in voor milieuvriendelijke productiemethoden door slimmer om te gaan met energie en water, afval zorgvuldig te scheiden en verspilling te verminderen. Meubels die gedurende hun levensduur aan strikte milieunormen voldoen, zijn vaak voorzien van keurmerken zoals het Nordic Swan Ecolabel, Cradle to Cradle of het EU Ecolabel. Deze certificaten geven de garantie dat je kiest voor producten die voldoen aan strenge milieu-eisen, zodat je jouw woonkamer met een gerust hart duurzaam kunt inrichten. Zo bieden Umage en Audo Copenhagen bijvoorbeeld de Dunes-collectie met onder andere fauteuils van Sørensen Leather aan met een Nordic Swan Ecolabel. Ook Vitra loopt voorop met innovatieve technieken om hun ecologische voetafdruk te beperken; sinds 2008 maken ze deels gebruik van waterkracht, en sinds 2016 geldt dat ook voor hun hoofdkantoor in Birsfelden, Zwitserland.
Tip 5: Let op kwaliteitstandaards
Een slimme manier om verspilling te verminderen is door te investeren in hoogwaardige meubels die een lange levensduur hebben. Meubels die voldoen aan strenge kwaliteitsnormen, zoals de Noord-Amerikaanse EN- en de Europese BIFMA/ANSI-normen, bieden niet alleen duurzaamheid, maar ook veiligheid en gezondheid. De Tearoom collectie van Audo Copenhagen wordt bijvoorbeeld via het Europese BIFMA/ANSI standaard grondig getest om hun robuustheid te waarborgen. In de eerste test wordt 10 keer een druk van 200 kg op de rugleuning uitgeoefend, en in de tweede test 200.000 keer een druk van 100 kg uitgeoefend op de zitting van de stoel. Dit soort strenge kwaliteitscontroles garandeert dat de stoelen bestand zijn tegen intensief dagelijks gebruik. Bovendien worden meubels die voldoen aan de BIFMA/ANSI standaard ook vaak getest op schadelijke chemacaliën om een gezonder binnenklimaat te creëren.
Tip 6: Omarm circulair design
Circulair design richt zich op het hergebruiken, recyclen en upcyclen van producten, zodat ze geen afval worden maar een nieuwe levenscyclus innemen. Dit sluit naadloos aan bij de trend naar een duurzame zithoek. Het XX merk UMAGE biedt bijvoorbeeld een innovatieve abonnementsservice aan die perfect aansluit op circulair denken. Bij hen kun je tot vijf jaar lang de kleur van je zitmeubelbekleding gratis wisselen. De materialen worden niet alleen volledig gerecycled bij aanschaf, maar kunnen ook opnieuw worden hergebruikt zodra je ze niet meer nodig hebt. Om de levensduur van hun producten verder te verlengen, bieden ze gratis montageservice en reserveonderdelen aan. Op die manier maak je met elk stuk een bewuste keuze voor een duurzamer interieur. En ze gaan nog een stap verder met hun One Tree Planted collectie! Iedere keer dat een van hun ontwerpen van hout wordt verkocht, zoals de houten Conversation fauteuil of de Audacious tv-meubel, planten zij een boom.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met fonQ.